CZ DE IT
3. 5. 2007

Z čeho se skládá vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie je ucelený stínicí systém s tahacím mechanismem. Základ tvoří hliníkový profilu o rozměru 25 x 47 mm a látkové lamely o šíři 127 a 89 mm.

Profil je opatřen jezdci pro zavěšení látkových lamel a tahacím mechanismem, který je tvořen řetízkem (natáčení lamel) a šňůrkou (roztahování a stahování lamel). Šňůrka je opatřena těžítkem, aby držela svislý tvar. V případě použití motorového provedení, je v místě tahacího mechanismu na profil nasazena motorizovaná jednotka se dvěma motory (naklápění a stahování) na 12v. A v případě vertikální žaluzie do šikmého prostoru, je tahací mechanismus opatřen otočným nástavcem pro svislé vedení.

Vertikální žaluzie se upevňuje buď do stropu, nebo do stěny. V obou případech je profil opatřen „pérky“, které přichycují horní část profilu buď přímo do stropu, nebo k hliníkové stěnové konzolce ( klasický rozměr konzolky je 8cm, u polohovacího je délka 16cm).

Co se týče lamel, existují celkem 4 druhy. Klasické látkové (roletové), plastové (PVC), dřevěné a bambusové. Ve všech případech se za klasický rozměr považuje 127 mm a za zúžený 89 mm ( více lamel na šíři, možné jen u látek, které se netřepí ). Lamely jsou v horní části opatřeny tzv. „ramínkem“ a v dolní kapsou do níž se vkládá plastové těžítko (uvnitř má olovo) s bočními úchyty pro fixační řetízek s „klipy“. Ramínko slouží k přichycení lamel k profilu, těžítko k zajištění svislého tvaru vertikální žaluzie a řetízek k přenosu natáčení lamel.

Téměř vše je u vertikální žaluzie vyměnitelné, kromě jezdců, které je nutné v případě poškození měnit ve výrobně. V případě zakoupení motorizované vertikální žaluzie, je k základu kromě motoru přidán transformátor s kabely (možné pro 2 žaluzie) a manuální (na stěnu), nebo dálkové ovládání.

Veškeré výrobky od všech společností jsou dodávány přesně na objednanou míru s montážním materiálem (hmoždinky a šroubky). Balení je vždy ve dvou kusech. Zvlášť profil a zvlášť krabice se smotanými lamelami, těžítky, montážním materiálem, návodem na montáž a fixačním řetízkem.  

Autor článku: Jednatel společnosti Styltex

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi