CZ DE IT
18. 11. 2014

Rozhovor s architektem Janem Počepickým o stínění oken

S architektem Janem Počepickým spolupracujeme na projektech zastínění oken soukromých rezidencí, kde jsme již realizovali nejen klasické záclony a závěsy, ale také římské a plissé rolety. Požádali jsme ho proto o rozhovor na téma stínění oken.

 

Honzo, jak osobně vnímáte zastínění oken v interiérech v kontextu Vaší každodenní práce s klienty?
Zastínění oken v interiérech vnímám při návrhu a komunikaci s klienty jako jednu z dílčích částí celého projektu, které věnuji stejnou pozornost jako např. návrhu kuchyňské linky.

Když byste si měl vybrat – záclony a závěsy, římské rolety, rolety a žaluzie – které stínění je Vám nejblíž?
 Každý typ stínící techniky má svá specifika, klady i zápory. Při výběru vhodného typu se řídím podle prostoru, stylu a atmosféry, které chci docílit, typu oken, na které je stínění navrhováno, proto nelze říci, že jedno je mi bližší než jiné.

Kombinujete stínění s tapetami?
Jako odpověď přikládám fotografie z realizací :) Ano, kombinuji a rád. Výběru tapet a stínění a jejich kombinací věnuji velkou pozornost, které se mi vrací ve spokojenosti klientů. V dnešní době je na trhu velký výběr jak v tapetách, tak i ve stínění, proto je pro zákazníka téměř nemožné se v tom zorientovat, a proto by se měl odkázat na architekta, stejně jako auto dáváme do servisu.

Přemýšlíte o způsobu zastínění už během projektu? Jak detailně?
Navrhování je skládání mozaiky, které při detailnějším návrhu začne postupně zapadat do sebe. V první fázi přemýšlím o stínění jako prostředku pro ztvárnění požadované atmosféry, pohody, následně i o technické stránce.

Jsou Vaši klienti ochotni platit za profesionálně navržené stínění oken?
Toto je klíčová věc, aby návrh bylo možné i zrealizovat a musím říci, že mám štěstí na klienty, kteří jsou ochotni naslouchat, nechat si poradit a umí ocenit kvalitu.

Když se naše designérky zapojí do spolupráce s Vaším ateliérem, necháváte jim prostor pro kreativitu, nebo jste raději, když se drží předběžných návrhů?
Stejně jako orchestr se řídí pokyny dirigenta, tak i dodavatelé by se měli držet návrhu, zároveň však dávám svým klientům i možnost schůzky s Vaší designérkou, vnímám to jako obohacení při realizaci projektu.

Napadá Vás nějaký druh, nebo forma zastínění, kterou máte ve svých architektonických fantaziích, ale reálně ještě neexistuje?
I kdybych takové měl, tak to není na tento rozhovor.. jakmile ho budu mít patentovaný, tak se Vám rád ozvu :)

A na závěr trochu otázka na tělo, jak máte řešené stínění ve Vašem vlastním bytě / domě?
Stínění je řešeno horizontálními žaluziemi.

Děkujeme za Váš čas a věříme, že se společně potkáme na dalších realizacích.

Ostatní rozhovory s architekty.

FOTO ( ING.ARCH. JAN POČEPICKÝ, CZECH DECO TEAM )

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi