CZ DE IT
3. 5. 2007

Montáž vertikální žaluzie

Vertikální žaluzii obdržíte ve dvou baleních. Samostatný profil na němž jsou jezdci a tahání, a krabici s lamelami, olůvky, montážním materiálem a řetízkem.

Montáž do stropu:

Pokud montujete vertikální žaluzii do stropu, nejdříve si nalezněte na profilu kovové „pérko“ (stropní úchyt bílé, nebo stříbrné barvy). Tužkou a za pomoci metru si odměřte požadovanou vzdálenost od okna (stěny) cca 20cm. A přiložením „pérka“ si obkreslete otvor pro šroub. To samé udělejte ve všech místech, kde budou úchyty ( minimálně 2 úchyty na žaluzii ).

Následně pomocí vrtačky vyvrtejte otvor pro hmoždinky. Pokud v případě železobetonu narazíte na ocel, nezoufejte. Stačí nožem zkrátit hmoždinku a kleštěmi šrouby a vše bude v pořádku. V případě, že hmoždinka vypadává, lze jí fixovat kousky dřeva, nebo tavnou směsí. Pokud vrtáte do sádrokartonu, je vhodné předvrtat si menší otvor a hmoždinku pak za pomoci aplikátoru (součást krabičky s hmoždinkami) hmoždinky upevnit.

Pokud jsou hmoždinky pevně ve stěně, připevníte pomocí šroubků „perka“ a na ně nacvaknete hliníkový profil vertikální žaluzie. (Mnoho lidí netuší, že se vertikální žaluzie dá libovolně otočit, pokud jste si spletli stranu s ovládáním, není to problém).

Dalším krokem je vybalení lamel a jejich nacvaknutí na otočné jezdce k profilu. Každá lamela je dole opatřená kapsou, do níž poté vložíte těžítko (klipy vzhůru). Následně vezmete řetízek se zobáčky a k jednotlivé lamely za těžítka přichytíte. Pokud Vám na konci zbude kousek řetízku, velice opatrně znovu překontrolujete, zda jste opravdu nevynechali některou z lamel a teprve když si budete opravdu jisti, řetízek zkrátíte (ukvapenost v tomto kroku je velice častá, ale dá se velice levně vyřešit kontaktování dodavatelské firmy).

Posledním úkonem je umístění těžítka na ovládací šňůrku a jste hotovi. Pokud se Vám zdá, že některé lamely nedrží stejný směr při naklápění, stačí vylézt až k jejich ramínku a mírnou silou je dát do správné polohy (nebojte se křupnutí, když jezdec přeskočí do správné polohy).  

Montáž do stěny:

stěnové konzolky vertikální žaluzieV případě montáže do stěny se vše opakuje jen s tím rozdílem, že „perka“ neuchycujete přímo do stěny, ale do stěnových konzolek, které předtím upevníte do stěny. Při montáži do stěny je vhodné upevnit nejdříve jednu krajní konzolku a potom na ní přichytit celý profil a za pomoci diváka hledat správné umístění konzolky na opačné straně. I přesné měření může vyústit ke zklamání, když zjistíte až u hotového výrobku, že máte křivý strop. Proto je vhodné ladit vše pohledově. V případě, že je montér sám, je dobr é začít středovou konzolkou pro uchycení celého profilu a pak ladit boky (funguje pokud je středová konzolka součástí vertikální žaluzie).

Autor článku: Jednatel společnosti Styltex

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi