CZ DE IT
19. 12. 2008

Látka Lyon jako římské rolety

Je zajímavé, nakolik se změní představa o látce, kterou vidíme na vzorníku v malém pruhu, když z ní vyrobíme finální výrobek. V tomto případě římské rolety ze záclony Lyon (Styltex – výroba Německo).

Látka Lyon patří k oblíbeným látkám našich designérek především díky svému dvojímu působení na design interiéru. Prvním dominantním prvkem je barevnost s horizontálními pruhy, která se přímo nabízí pro římské rolety a druhá je již detailní květinový reliéf, který vystupuje „z pozadí“ látky jakoby náhodou. Přitom tento dvojí efekt dodává dekoracím tohoto typu mnohem vyšší dimenze. Není náhodou, že si zákazník neumí při uchopení vzorníku látky představit celek, ale opačně může být problém s opomenutím designu v případě úzkého kontaktu s dekorací.

látka lyon číslo barvy 27 látka lyon barvy 37

Například při stolování máte mnoho času „ kritizovat“ sousedovi dekorace, protože je vidíte z bezprostřední blízkosti. V takovém případě vychází nejlépe uni barvy, na kterých nic nezkazíte, nebo právě rafinované látky typu Lyon, které v sobě skrývají ještě druhotný obraz.

Realizace:

Z realizace vidíte, že působí neobyčejně lehce svojí ergonomií, která kontrastuje s designem použité látky. Kdyby designérka použila jednobarevnou dekoraci, působil by celek chudě.

Ergonomie:

Římské rolety jsou chycené do stropní konstrukce a díky tomu látka, která u římských rolet plně kryje profil, vyplňuje celý prostor výklenků. Tvarově tak jde o čistou jednotu narušovanou jen v případě otevírání okna nařasením látky při vertikálním vytažení.  

stažené římské rolety vytažené římské rolety

Estetika:

Látky Lyon je plným nositelem designu tohoto interiéru a tuto funkci přebírá s plnou parádou. Zajímavé je, nejen, jak vynikne s ohledem na okolní prvky – malbu, podlahu a nábytek, ale i na použití bílého proužku u stropu, který jakoby napovídal, že za látkou se v tomto místě ukrývá bílý profil.

okno s římksou roletou vytažené římské rolety

Závěr:

Interiér je neobyčejně čistý a promyšlený. Designérka zvolila jak správný stínící sytém, tak i dekoraci a její umístění. Jedná se o jedno z nejčistších řešení interiéru, jaké je na těchto stránkách hodnoceno.

Autor článku: Ing.Karel Smejkal (Styltex) 

 

Zpět do kategorie

Martina Andělová (Praha)

Není důležité, co chci já. Důležité je co chce zákazník.

služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi