CZ DE IT
15. 2. 2012

Údržba a čištění koberců

Aby vám nový koberec vydržel co nejdéle a v co nejlepším stavu, přinášíme souhrn důležitých rad počínaje přepravou a položením koberce, a samozřejmě jeho údržbou.

Přeprava, položení

Při přepravě koberec neohýbejte, nechte jej srolovaný. Koberec pokládejte při pokojové teplotě na podklad zbavený nerovností a nečistot.

Příprava podkladu

Podklad musí být suchý,pevný, čistý,bez trhlinek a rovný. Případný nerovný povrch je nutné vyrovnat stěrkovací hmotou.

Příprava koberce

Celoplošný koberec je vhodné před pokládkou nechat rozložený 24 hodin, aby se přizpůsobil teplotě prostředí. Pokud šířka koberce výrazně přesahuje šířku místnosti, je vhodné jej zúžit, avšak nikdy ne na přesný rozměr. Doporučená vůle je cca 5 cm na každou stranu. Po vytemperování se ostrým nožem opatrně koberec zařízne podél zdí, ev.se začištění řezu provede nůžkami.

Při napojování koberců je třeba dbát na to, aby všechny díly šly jedním směrem a byly ze stejné výrobní série. Nelze tedy nastavovat šířku délkou nebo kombinovat kusy z různých šířek. Nedodržení těchto zásad má za následek zdánlivé nebo skutečné viditelné rozdíly v barevné odstínu napojovaných dílů. Rozdílnou výrobní sérii, příp.jinou šířku, lze při napojování použít pouze pokud jde o spoj mezi místnostmi, který je opticky oddělen přechodovou lištou nebo prahem. Při napojování koberců se vzorem, ať už plastickým nebo barevným, je třeba počítat s tím, že u koberců střední cenové kategorie není výrobcem zaručena rovnoběžnost vzorů.

Preventivní údržba

Používejte ve všech vchodech rohožky – odstraní nečistoty a vlhkost z obuvi. Rohožky je nutno pravidelně čistit, aby se samy nestaly zdrojem nečistot.

článek - koberec 1   článek - koberec 2   článek - koberec 3

Údržba a čištění koberců

Nejdůležitější při péči o koberec je jeho pravidelné vysávání 2-3x týdně. Je však pravděpodobné, že i přes pravidelnou údržbu bude koberec za určitou dobu jevit známky znečištění. Tehdy je třeba provést důkladné vyčištění, kterým se z koberce odstraní hloubkové nečistoty.

Čištění mokrou cest

ouJedním z čistících prostředků, které můžete obecně použít pro každý druh koberce je tzv.mýdlová voda. Tento roztok vytvoříte smícháním 1 dílu kvalitního pracího prostředku na čištění vlny a 15 dílů vlažné vody. Můžete též použít speciální prostředky na čištění koberců, které jsou na trhu dostupné. Nikdy nepoužívejte zásaditý šampon, saponáty pro domácnost nebo šampony s obsahem čpavku. Důležité je dodržovat ředění, případný silnější roztok způsobí potíže při odstaňování čistícího prostředku z koberce.

Čistící roztok se rovnoměrně nanese na celou plochu koberce, na znečistěných místech se nečistoty odstraní vlhkým hadrem. Čištění je třeba provádět tak dlouho, dokud se z koberce vylučuje nečistota. Poté je třeba koberec nechat řádně vyschnout a nechodit po něm, dokud není úplně suchý.

Čištění suchou cestou

Při této metodě se používá prášek, který je hrubý, mírně vlhký a má výraznou absorpční schopnost. Díky těmto vlastnostem na sebe váže prach a nečistotu. Tento prášek se na koberec nasype, nechá se působit (dle návodu) a poté se vysaje. Tato metoda je zvlášť vhodná pro všívané a tkané koberce s nízkou výškou vlasu, s výjimkou koberců vyrobených z bavlny. U koberců s vyšší výškou vlasu hrozí nebezpečí, že prášek zůstane v koberci a proto se čištění suchou cestou u těchto druhů nedoporučuje.

Strojové čištění

Metoda zvaná též "parní čištění" spočívá ve vstřikování roztoku velmi horké vody a vhodného saponátu do kobercového vlasu. Nečistoty jsou unášeny vodou, která je téměř okamžitě odsáta výkonným systémem mokrého vysávání. Tato metoda je vhodná pro velmi znečistěné koberce a v kombinaci s čištěním mokrou cestou lze do původního stavu uvést i velmi špinavý a sešlapaný koberec.

Pokud použijete čistící stroj sami, je třeba dodržovat návod a nepřekročit koncentraci přísad uvedenou výrobcem. Pro dokonalý výsledek doporučujeme přenechat čištění profesionální firmě.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi