CZ DE IT
12. 4. 2008

Spouštěcí kolejnička v garnyži – systém Flix

Zvolit správný závěsný systém není vždy jen ovlivněno požadavky dekorativními, ale mnohdy do hry vstupují i faktory zdánlivě bezprostředně nesouvisející jako je například manipulace při údržbě.

 

 

Systém Flix je vlastně nahrazení klasické dřevěné kolejničky v garnyži kolejničkou hliníkovou, která je navíc zavěšena pomocí lanek. Výsledné „chování“ celého systému je pak v mnohém odlišné od všech ostatních typů zavěšení dekoračních látek.

 

Jednak dochází k rozdělení kolejnic na jednotlivé kolejničkové profily, čímž je dána systému větší lehkost v případě zavěšení těžkých dekorací. Můžete tedy nezávisle snímat záclony a dekorační látky. Dále je možné systém opatřit takřka libovolně dlouhým taháním, které umožňuje spuštění kolejnicových profilů až k nohám toho, kdo potřebuje s dekoracemi manipulovat.

Systém je poměrně konstrukčně jednoduchý, a proto se téměř nesetkáváme s jeho nesprávnou manipulací. Je vhodný téměř pro jakékoliv typy zákazníků, kteří mají důvody k jeho použití.

fixace lanka systému flix zafixovaná lanka

Důvody proč použít systém Flix:

  1. Pro invalidy a tělesně postižené
  2. Pro starší lidi, kteří by při manipulaci s klasickými závěsnými systémy zbytečně ryskovali zdraví
  3. V případě vyšších stropů – kanceláře, výrobní a výstavní prostory
  4. Pro zvýšení pohodlí při manipulaci

postupné spouštění kolejniček systému flix spuštění obou kolejniček systém uflix

Co to vlastně je systém flix?

Jedna – dvě nebo tři kolejničkvé profily, které jsou uchyceny pomocí stropních konzolek do dřeva garnyže, nebo i volně na strop, opatřené lankovým systémem.

spodní pohled na systém flix

V jaké formě se systém prodává?

  • Nejzákladnější prodej je realizován v případě nákupu garnyží. Tedy klasických kolejnic s krycím čelem, kdy se zákazník rozhodne nahradit dřevěnou kolejničku (například dvoudrážkovou) kolejnicovými profily se systémem flix o stejném počtu (tedy dvou). Krycí čelo je pevně uchyceno namísto k dřevěné kolejničce, k tzv. nosnému prknu (vlastně kolejničce bez drážek) na němž je systém namontován.
  • Druhou variantou je nákup samostatného systému, který se ale ve skutečnosti prodává úplně stejně, jen bez krycího čela, které by z něj dělalo garnyž. Laicky řečeno, sytém je prodán jako namontovaná sestava na prkně, které má stejný rozměr, jaký by měla kolejnička garnyže. Důvodem je zachování funkčnosti systému po celou dobu přepravy a vyhnutí se komplikací při jeho montáži. Zákazník totiž takové „prkno“ i s celým systémem jen namontuje do stropu, nebo do stěny (pomocí stěnových konzolek) a nemusí zápasit s mechanismem.

systém flix v pražské prodejně (dukelských hrdinů 22)

Lze systém namontovat přímo do stropu bez „prkna“?

Je to možné a dalo by se říci, že je to i snadné, stačí jen vyšroubovat plastové úchyty systému z prkna a namontovat je přímo do stropu. V zásadě se dá říci, že tento způsob nikomu nedoporučujeme.

Garnýže se systémem Flix můžete zakoupit zde.

Autor článku: Jednatel Styltex

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi