CZ DE IT
19. 5. 2008

Šikmina – dotaz zákazníka.

Řešení šikmin a atypických oken je vždy problémem, který se složitě řeší a téměř vždy vede ke kompromisům, které mnohdy nutí zákazníka k omezení některé z funkce stínění, nebo manipulace s ním.

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu v následujícím:

Potřebuji zastínit atypické trojúhelníkové okno se 2křídly. Představuji si tyč z ušlechtilé oceli (průměr 2 cm - nejlépe dvoutyč), jejíž délka bude cca 240 cm, ale uchycení tyčí je možné pouze na krajích tyče, či maximálně 30 cm od kraje, není možné tyč uchytit uprostřed - bude probíhat před oknem otevíraným dovnitř. Existuje na trhu tyč,u které nedojde k jejímu prohnutí a tudíž ji mohu bez problémů použít? Na jedné tyči budou zavěšeny dva kusy závěsů, každý o šíři cca 1,50 m a délce cca 2 m. Děkuji Vám předem za odpověď a radu. B. C.

Vstupní informace:

Jedná se tedy o trojúhelníkové okno, které má být řešeno nerezovou tyčí. Tyče mají být dokonce dvě. Uchycení na začátku tyče a protože jde o dvě tyče za sebou, musí být uchycení realizované do stěny a né do stropu. V případě montáže do stropu by nešlo o dvoutyče, ale o monotyče přišroubované rovnoběžně v patřičné vzdálenosti od sebe.

Problematické body:

  1. Tyče  - pokud vycházíme z toho, že použijeme montáž nad okno do stěny okna, pak si musíme ujasnit, zda bude vrchol řešen jako přiblížení dvou tyčí i s koncovkami, nebo zda se tyče propojí rohovou spojkou?

styk dvou tyčí v šikmině

  1. Váha dekorace – tyčovina 20 mm se ve vzdálenosti 240 cm (- 60cm mezi konzolkami) nemusí zase tolik prohýbat, obzvlášť, pokud je nakloněná a váha záclony (závěsu) nevytváří svislý tah uprostřed tyče, ale pod úhlem, kterým se zatížení rozkládá. Samozřejmě se předpokládá, že se na takové okno nepoužijí nejtěžší dekorační látky.
  2. Uchycení dekorace – záclonové tyče se nejčastěji používají v kombinaci s kroužky. Pokud si představíte tyč s kroužky, kterou nakloníte, sjedou Vám všechny kroužky ke spodní straně (nebo k nejbližší konzolce). V případě šikmin, se to samozřejmě řeší tím, že se na vrcholu dekorace nějak zafixuje. V tomto případě by se zřejmě musela fixace provádět né na závěsném systému, ale na vlastních dekoracích. To znamená, že by se dekorační látka na svém vrcholu musela opatřit háčkem, který by zajistil upevnění dekorace, ale i tak by nebylo vyhráno, protože by se dekorace pravděpodobně nedržela úplně nahoře, protože ani jedna z uchycených částí by nebyla k vrcholu uchycena. Alternativou by bylo použití tzv. poutek, které by se na vrcholu tyče (nebo po celé tyči) přichytily na samolepící suché zipy nalepené přímo na tyčovině a tím by se zamezilo jejich pohybu.

stříbrné hliníkové kolejničky

Alternativní řešení:

Samozřejmě, že se šikminy běžně řeší, ale již z povahy problému je jasné, že šikminy si „samy“ řekly o vlastní závěsný systém, kterým je hliníkový kolejničkový profil. Jeho podstatnou výhodou je především jeho zakončení, které je opatřeno očkem k zafixování dekorace ve vrcholu, jeho naprosté skrytí dekorací v případě použití výpustku (nižší našití řasící pásky) a v neposlední řadě možnost nákupu profilů né v tradiční bílé barvě, ale nově i ve stříbrné.

Doporučení:

V případě šikmin, doporučujeme téměř vždy využít odborníků, protože by mohlo dojít ke zbytečnému omezení některých funkcí okna, nebo dekorace. Ať by se jednalo o nechtěné stínění, nebo jen ke složité manipulaci v případě praní a mytí.

Autor článku: Ing.K.Smejkal (Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi