CZ DE IT
11. 1. 2015

Rozhovor s Ing. arch. Veronikou Haroldovou o stínění oken

S paní architektkou se často setkáváme v našem studiu při výběru dekoracích a pak při samotných realizacích u klientů. Požádali jsme jí tedy o odpověď na naše otázky.

 

Dobrý den Veroniko, jak osobně vnímáte zastínění oken v interiérech v kontextu Vaší každodenní práce s klienty?
V moderním interiéru bývají okenní dekorace často podceňované, ale osobně jsem přesvědčená, že se bez nich interiér neobejde. Také z hlediska akustické pohody je jejich role v současných interiérech plných rovných a dokonale hladkých ploch nezastupitelná. Nepravidelné, měkce zvlněné linie textilu a jeho struktura s nimi vytváří působivý kontrast a interiéru dodá útulnost.

Když byste si měla vybrat – záclony a závěsy, římské rolety, rolety a žaluzie – které stínění je Vám nejblíž?
Typ stínění vždy vychází z konkrétního interiéru – určuje ho typ a velikost oken, orientace ke světovým stranám a nároky klienta.  Ten může chtít s jeho pomocí  okna stínit před sluncem, chránit své soukromí před pohledy zvenčí nebo vytvořit absolutní tmu pro hluboký spánek. Někdy je textil na okně pouze dekorační, jindy musí splňovat řadu praktických funkcí. Osobně mám ráda římské roletky, které působí svěže, moderně a jejich hladké plochy neubírají interiéru zbytečně světlo. Díky nim současně zůstává dobře přístupný parapet, na kterém tak mohou vyniknout dekorace a rostliny. Lehce povytažená roletka pomáhá vyrovnávat proporce převýšených oken a dokáže si poradit i s problematickým úzkým a horizontálním oknem, na které nelze použít řasenou záclonu.

Kombinujete stínění s tapetami?
Pokud v interiéru navrhuji tapety, vždy je kombinuji s bytovým textilem do harmonického celku, který násobí půvab obou.

Přemýšlíte o způsobu zastínění už během projektu? Jak detailně?
Ano, samozřejmě. Dekorace oken a bytový textil hraje v interiéru velmi důležitou, ve stylových interiérech dokonce hlavní roli. Má schopnost vytvořit nebo dokreslit atmosféru, styl, s pomocí barev a vzorů vyvolávat emoce. Představu o jeho vzhledu mám proto už od samého počátku návrhu, v dalších fázích se jen zaostřuje…

Jsou Vaši klienti ochotni platit za profesionálně navržené stínění oken?
Většinou ano, ale snaží se udržet výši investice v rámci předem stanoveného limitu. Vyšší investici do drahých látek zpravidla odůvodňuje pouze zcela iracionální  „láska na první pohled“.

Když se naše designérky zapojí do spolupráce s Vaším ateliérem, necháváte jim prostor pro kreativitu, nebo jste raději, když se drží předběžných návrhů?
Většinou se s jejich pomocí snažím naplnit svou vlastní představu o interiéru, který znám důvěrněji. Bytový textil je pouze jeden z kamínků rozsáhlé mozaiky komplexního návrhu, která je do finální podoby složená pouze v mé hlavě. Každopádně se ráda nechám inspirovat jiným úhlem pohledu a velmi oceňuji drobné technické rady týkající se realizace.

Napadá Vás nějaký druh, nebo forma zastínění, kterou máte ve svých architektonických fantaziích, ale reálně ještě neexistuje?
Nic originálního mě nenapadá, pouze postrádám širší výběr jemných a současně splývavých záclon bez vzoru, které jsou tzv. řídké - dobře propouštějí světlo. Světla v našich krajích totiž obecně není mnoho – slunečných dní je v průměru 50 dní v roce, tedy v průměru jeden den v týdnu. Proto je třeba s přirozeným světlem v interiéru zacházet velmi uvážlivě. Rozhodně je škoda, nechat ho pohlcovat nevhodně zvolenou okenní dekorací.

A na závěr trochu otázka na tělo, jak máte řešené stínění ve Vašem vlastním bytě / domě?
Náš tmavý byt orientovaný na sever přišel s výměnou starých špaletových oken za plastová o více než 20 % denního světla. Tento deficit ještě umocnilo tepelně izolační trojsklo, z něhož dvě skla jsou pokovená a světlo přicházející do interiéru tak zabarvují  do výrazně nazelenalého tónu, který je třeba citlivě kompenzovat odstínem výmalby. Stará okna se subtilními rámy byla krásná a mohla jsem si proto dovolit ponechat je bez záclon. Nová okna s nevzhlednými plastovými rámy si záclony doslova vynutila, ale současně byt ztmavila, takže omezila výběr na lehké, vzdušné záclony, které nepohlcují příliš světla. Takové jsem hledala několik let. V obývacím pokoji je doplňují  světlé závěsy v jemných, teplých barvách, které měním podle sezóny spolu se širmy svítidel, potahy polštářků a prostíráním. V ložnici mám kombinaci římských rolet se závěsy z jemné záclonoviny a u syna v pokojíčku japonské panely.

Děkujeme za Váš čas a věříme, že se společně potkáme na dalších realizacích.

Ostatní rozhovory s architekty.

FOTO ( ING.ARCH VERONIKA HAROLDOVÁ, CZECH DECO TEAM )

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi