CZ DE IT
11. 12. 2019

Praní záclon nepatří mezi vaše oblíbené domácí práce?

Pak vám možná pomůže následující článek z prvorepublikového časopisu List paní a dívek. Poznáte, kolik úsilí musely naše babičky a prababičky vynaložit, když chtěly potvrdit vizitku vzorné hospodyně.

 

„Tak přikročiti ku praní záclon můžeme. Ty nejprve dobře na vzduchu vyprášíme a do necek roztok teplé vody a mýdla bílého strouhaného připravíme. V té lázni pak záclony celé ponořené odmočiti necháme a první praní ještě v té vodě uděláme. Když vychladla, teplou přilijeme. Valchy ni kartáče na záclony nepoužíváme, jen lehce rukama po nich plácajíce je pereme. Mácháme pak v tolika vodách, až poslední docela čist jest.

Pak škrobu bramborového uvaříme takto: V hrnéčku ve studené vodě rozmícháme škrobu práškového běleného, a to pak do většího kastrolu s vodou ve varu vlijeme dobře míchajíce, aby se nám žmolky neudělaly. Když jsme krátce povařily, škrob hotový jest a můžeme jej dle potřeby vodou řediti. Záclony pak oškrobené pověsíme tak, aby rovně visely nebo na rám vypínací přišněrujeme a tak usušiti necháme. Žehlíme je ještě trochu zavlhlé, lépe se vyrovnají. Na žehlení přesném velice záleží, neb špatně (nakřivo) vyžehlená záclona na okně nepěkně vypadá. Též přeškrobiti nesmíme, aby tato tvrdých záhybů nečinila a od okna neodstávala.

Tam, kde kuřák doutníků či papiros jest, záclony zažloutlé bývají. Tu do prádla (neb i do odmáčky) trochu chlorového vápna dobře vodou rozdělaného přidáme, záclony se vybělí. Nejlepší sušení jest na zahradě, když ale na půdě sušiti musíme, tu zajistíme, aby tam prach a špína nevířily, neb naše práce by nazmar přišla. Na záclonách si záležeti dáme, neb ony kolemjdoucímu hned prozradí, jak pečlivá hospodyňka v tom bytě přebývá.“

Přiznám se, že po přečtení jsem s chutí svěsila záclony, vložila do pračky a nastavila příslušný program. Jak jednoduché ..

Většina současných záclon je vyrobena ze syntetických vláken, což jejich údržbu výrazně ulehčuje. Před vložením do pračky je vhodné záclony poskládat. Praní pouze  na doporučenou teplotu 30 °C, přičemž samozřejmostí je jemný program bez odstřeďování. Velmi jemné záclony je většinou zapotřebí přežehlit, ovšem opatrně na nízkou teplotu a po vyžehlení ihned zavěsit.

Při vhodné údržbě záclony dlouho udrží své původní vlastnosti a budou ozdobou každého interieru.

FOTO (STYLTEX)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi