CZ DE IT
25. 5. 2007

Praktické rady při návrhu interiéru - barvy

Častým dotazem v diskuzích, i na našich stránkách, je otázka barevného sladění interiéru. Jaké barvy vybrat pro pokoj, které pro ložnici atp. Odborník na interiérový design se vám pokusí v tomto článku podat ucelené vysvětlení této problematiky.

Barvy jsou síly které působí na člověka a vyvolávají pocity pohody nebo nelibosti, aktivitu či pasivitu. Použití barev v podnicích, úřadech a školách podněcuje nebo oslabuje výkon, v nemocnicích přispívá k ozdravení člověka. Důležité přitom není jen použití malby, ale celkové vyladění barevných záclon, dekoračních látek a doplňků.

Vliv barev na člověka je zprostředkován

  1. fyziologickým působením barev- Rozšíření či zúžení místnosti
  2. bezprostředním vlivem impulsů, které vycházejí z jednotlivých barev.

Nejimpulsnější je oranžová , následuje žlutá, červená, zelená, purpurová. Nejméně impulsivní je modrá, zelenomodrá a fialová (studené a pasivní barvy). Impulsivně bohaté barvy jsou vhodné pro malé plochy v prostoru, chudé barvy pak pro velké plochy. Teplé barvy působí aktivně, podněcují, příp. rozčilují. Studené barvy naopak působí pasivně, uklidňují a zvroucňují.

  • Teplé a světlé barvy ve směru shora duchovně podněcují, ze stran oteplují, přibližují, zespodu odlehčují, zvedají.
  • Teplé a tmavé barvy ze shora uzavírají a jsou důstojné, ze strany obklopují, zespoda působí bezpečně při chůzi i uchopení.
  • Studené a světlé barvy shora zesvětlují, uvolňují, ze strany odvádějí stranou, zespoda působí hladce, podněcují k běhu.
  • Studené a tmavé barvy působí shora hrozivě, ze strany studeně a smutně, zespoda těžce a stahují dolů.

Bílá je barva absolutní čistoty a pořádku. Při barevném uspořádání prostoru hraje bílá hlavní roli, odděluje ostatní barevné skupiny od sebe neutrální plochou, zesvětlením oživuje a člení.
Jako barva pořádku je bílá vhodná pro skladovací prostory, šatny atp..


Dvanáctidílný barevný kruh

dvanáctidílný barevný kruh


Působení barev na člověka

působení barev na člověka

Prostorové uspořádání barev:

Společnost Styltex design spol s r.o. na svých stránkách spustila první plně internetovou 3D místnost s možností on-line sestavování interiérů reálnými prvky a následné procházení v interaktivní vizualizaci. Program byl použit i pro ukázku barevných veriant malby. 

ukázka z 3d programu společnosti styltex

Místnost před obarvením.

ukázka z 3d programu společnosti styltex 4
Tmavé barvy zatěžují prostory, působí jako nižší, je-li strop barevně zdůrazněn.

ukázka z 3d programu společnosti styltex 3

Světlé barvy zvyšují, prostory působí jako vyšší při barevně výraznějším pojednání stěn oproti světlému stropu.

ukázka z 3d programu společnosti styltex 2

Dlouhá místnost se zdá kratší, vystupuje - li výrazně ohraničující příčná stěna.


Barvy a místnosti v bytě:

Na www.styltex.com máte možnost si otevřít 3D místnost s možností vyladit si barvy stěn, dekorací, podlahy a potahů. Doporučuji si vyzkoušet, jak by na Vás kombinace barev působily.

Doporučení:

Barvy vždy do místnosti ve dvou odstínech. Světlé na strop a dvě na sebe kolmé stěny a tmavé na opačné kolmé stěny, které jsou naproti oknu. Světlé barvy do pokojů orientovaných severně.

modrá - ložnice - studená barva

Nahoře světlá studená barva (shora zesvětluje, uvolňuje, ze strany odvádí stranou - tmavá barva tvoří harmonický protiklad), koberec teplý světlý (zespodu odlehčuje, zvedá.)

modrá ložnice modrá ložnice 2
žlutá - pracovna - pokoj - lehká barva

Nahoře světlá teplá barva (ve směru shora duchovně podněcuje, ze stran otepluje, přibližuje, zespodu odlehčuje, zvedá.) Tmavá teplá barva ze strany obklopuje

žlutá ložnice 2 žlutá ložnice 3
červená (okr, fialová, hnědá) - kuchyně, obývací pokoj, aktivní barva

Nahoře světlá teplá barva (ve směru shora duchovně podněcuje, ze stran otepluje, přibližuje, zespodu odlehčuje, zvedá.) Tmavá teplá barva ze strany obklopuje - červená má menší intenzitu impulsů než žlutá - více si člověk odpočine

červená ložnice 2 červená ložnice

Ostatní kombinace:

zelená - koupelna - pasivní, ale ne úplně studená - člověk relaxuje
bílá - šatny


Dětské pokoje by měly být výrazně barevné, inspirativní…viz dětské tapety, samolepky oblíbených postaviček (Bob Builder, myšák Myckey, krteček atp…), nebo použití několika barev malby.

Na závěr bych chtěl zmínit určité nebezpečí v použití vzorů, jako rostliny, geometrické útvary atp. Vzory je nutné opravdu promyslet, protože velice rychle se člověku znelíbí. Jednoduché plochy mnohdy vydrží v zorném poli našich kladných emocí déle.   Ing.Karel Smejkal

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi