CZ DE IT
2. 6. 2016

Pohár Bořka Šípka „Křídla pro budoucnost“ byl slavnostně instalován na Fakultě architektury ČVUT v Praze

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Valachová navštívila v pondělí 30. května 2016 Fakultu architektury ČVUT v Praze, kde slavnostně odhalila pohár „Křídla pro budoucnost“. Putovní trofej, kterou pro mezinárodní soutěž Inspireli Awards vytvořil architekt a designér Bořek Šípek, získal student FA ČVUT Jakub Hoffmann.

 

„Jsem ráda, že jsem měla možnost podpořit tento projekt, který mě oslovil tím, že propojuje technickou znalost a umění. Architekti a designeři jsou možná géniové, když tyto dvě oblasti dokáží spojit, a ani jedno ani druhé neošidit,“ ocenila ministryně Kateřina Valachová vítěze soutěže a poděkovala organizátorům Inspireli Awards za práci pro českou architekturu a design.

Ceremoniálu za přítomnosti děkana FA ČVUT prof. Ladislava Lábuse, prorektora pro studium a studijní záležitosti ČVUT doc. Josefa Jettmara a zástupců akademické obce se zúčastnil také Dalibor Šípek, syn zesnulého architekta a designéra Bořka Šípka, který stál u vzniku Inspireli Awards a pro soutěž vytvořil putovní pohár „Wings to the Future“ (Křídla pro budoucnost).

Trofej ve tvaru skleněného poháru s ptačími křídly symbolizuje sedm vlastností, které by měl dobrý architekt a designér mít: kreativitu vrány, harmonii skřivana, vizi jestřába, moudrost sovy, troufalost racka, čipernost vlaštovky a klid holubice. „Když táta na poháru pracoval, měl řadu knížek, ve kterých studoval, jak ptáci při letu vypadají, aby přesně vystihl jejich pohyb. Měl pocit, že právě mladí lidé můžou umění rozpohybovat a přinést do něj nový vítr,“ tlumočil vizi Bořka Šípka jeho syn.

Inspireli Awards je mezinárodní talentová soutěž určená architektům a designérům do věku 35 let. Vítězem prvního ročníku soutěže se stal v únoru 2016 posluchač Fakulty architektury ČVUT Jakub Hoffmann s projektem pavilónu pro Muzeum finské architektury v Helsinkách. Student magisterského programu FA ČVUT na vítězném návrhu pracoval v rámci programu Erasmus na Aalto University v Helsinkách.

„Největší odměnou pro prorektora pro studium a studentské záležitosti je zúčastnit se okamžiku, kdy můžeme vyslovit uznání akademické komunitě, našemu studentovi nebo absolventům,“ komentoval úspěch Jakuba Hoffmanna doc. Josef Jettmar.

O projektu:

INSPIRELI je projekt celosvětové sociální sítě o architektuře a bydlení pro odborníky i širokou veřejnost. Soutěž INSPIRELI AWARDS je součástí projektu, má za ambice pomoci mladým architektům nastartovat jejich kariéru. „Soutěž dává studentům a absolventům na celém světě jedinečnou příležitost prezentovat své práce široké a odborné veřejnosti. V roce 2015 se nám podařilo oslovit více než 250 soutěžících ze 45 univerzit ve 25 zemích,“ uvedl prezident soutěže a spoluzakladatel projektu Ing. Karel Smejkal.

FOTO (CVUT-VIC-Ryszawy)

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi