CZ DE IT
30. 6. 2014

Mlžná komora v gymnáziu Opatov s našimi blackoutovými (temnícími) závěsy

Když mi zavolal student Ondřej Zbytek s prosbou o zatemňovací závěsy blackout pro svůj vědecký projekt Mlžné komory, měl jsme pro něj velké pochopení.

 

První co mě napadlo, byla vzpomínka na mou vlastní vědeckou činnost v rámci doktorátu na ČVUT, a proto jsem prakticky bez rozmyšlení studentovi vyhověl. Řekl jsem mu, že si dokážu velice dobře představit, s jakými obtížemi se jeho vědecká činnost potýká. Obzvlášť, pokud na to ještě nejsou ani peníze.

Co je to Mlžná komora (Wikipedie):

Wilsonova mlžná komora je fyzikální přístroj umožňující pozorovat dráhy elektricky nabitých částic. Částice prolétávající vzduchem obsahujícím podchlazené páry v něm zanechávají stopu v podobě vysrážených kapiček vody. Tyto stopy lze následně vyfotografovat.

Velké překvapení:

V naší šicí dílně jsme měli k výrobě závěsu všeho všudy pouze 3 dny, tak si Ondřej musel vybrat buď zelenou, nebo okrovou variantu závěsu blackout. Když bylo vše vyrobeno a rychlou doručovací službou dodáno, byl jsem studentem ujišťován, že jsme mu prokázali velikou laskavost, a že určitě musíme přijít na slavností odhalení jeho projektu. Přitom mi teprve došlo, že se nebavím s „kolegou“ z doktorského studia, ale se  studentem z gymnázia v Opatově, kterému není ani 20 let!

Na odhalení jsem dorazil a byl jsem rád, že jsme ve Styltexu pomohli. Příjemným završením bylo i to, že se spuštění Mlžné komory v kruhu studentů a jejich rodičů účastnil i ministr školství pan Chládek a ministr financí pan Babiš.

Nelze říci, že rádi rozdáváme dekorace oken zdarma, ale když se jedná o takto zajímavou věc, jsme rádi, že jsme přispěli.

FOTO (Ondřej Zbytek)

 

Zpět do kategorie

ing. Karel Smejkal, Ph.D. (Praha)

Když realizujete své nápady, konkurenci zdržujete vaším kopírováním.

Služby   

  • Strategie
  • Marketing
  • Partnerské projekty
  • Inspireli
  • Czech Deco Team
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi