CZ DE IT
2. 1. 2010

Ložnice s královnou pelmetů - girlandou

Vysoké stropy a okna s oddělenou horní částí poskytují dostatek prostoru pro umístění nádherné girlandy s třemi odlišnými oblouky.

Závěsné a stínící systémy

Obě okna v ložnici jsou stíněna látkovými roletami, namontovanými přímo mezi špaletová okna. Rolety pomáhají vytvářet pocit soukromí a umožňují příjemné zastínění i bez zasahování do náročného aranžmá podkasaných závěsů.

Pro instalaci záclon, závěsů a pelmetu jsou do stropu namontovány hliníkové kolejničky. Záclonová a závěsová je osazena jezdci, kolejnička pelmetová má čelní stranu profilu pokrytou suchým zipem. Důležité je dostatečné odsazení kolejniček, neboť závěsy i girlanda budou bohatě řasené a potřebují dostatek prostoru, aby mohly vyniknou v plné kráse. Všechny kolejničky vykrývají celou stěnu. Kromě rolet a kolejniček montér připevnil i háčky na úvazy. Tentokrát jsou nejenom na bočních stranách u závěsů, ale i uprostřed, kde jsou určeny k uchycení podkasaných záclon.

Záclony, závěsy, girlanda

pa231355

Jelikož dominantu celé dekorace tvoří girlanda s bohatě řasenými oblouky a nařasené závěsy, vybrala designerka pro záclony jemný bílý voil, který slouží k překrytí oken a jehož jedinou ozdobou je zajímavě vytvořené podkasání a uchycení na připravené háčky. Spodní okraje záclon tak vytváří další vodorovnou linii oblouků.

Oba závěsy jsou samozřejmě funkční a pro zdůraznění bohatého řasení i vypodšívkovány. Majitelé bytu je ale většinou nebudou využívat a ponechají je hlavně jako součást trvale naaranžované dekorace. Jsou zhotoveny z látky se svislými proužky a jemným designem, který tvoří koordinát k materiálu, použitému k vytvoření girlandy. Ze stejného materiálu, jako je girlanda, jsou zhotoveny i látkové úvazy na závěsy.

pa231357  

Středový oblouk girlandy, umístěný mezi okny, je nejhlubší, a boční oblouky, situované přes okna, již jen podtrhují celkovou tvář hotové girlandy a ponechávají prostor pro bohaté řasení závěsů. Na bočních okrajích a mezi oblouky jsou všity ozdobné díly, vyvažující rozdíly v hloubce oblouků. Aby girlanda opticky více vystupovala do popředí, je na její největší oblouk použit materiál v odlišném, tmavším odstínu.

Hodnocení realizace

Girlanda patří bezesporu k nejkrásnějším typům pelmetů, které jsou ale také nejvíce náročné na umístění a prostorové možnosti. V této realizaci designerka docílila patřičného efektu díky umírněné vyváženosti hloubky girlandy vzhledem k celkové výšce místnosti a hlavně vzhledem k nutnosti ponechat délku závěsů pouze pod parapet.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi