CZ DE IT
11. 7. 2007

Jak vzniká nové povlečení

Počátkem roku 2006 získal internetový obchodní dům společnosti Styltex lukrativní licence na výrobu zboží s postavičkami oblíbených figurek Pat a Mat pro bytový textil a doplňky.

Již na jaře roku 2006 se podařilo poskytnout sublicence společnosti Hornschuch a zahájit poměrně masivní výrobu dětských dekorativních nálepek, magnetů a bordur k designování především dětských pokojů. Ve stejné době vznikl nápad s produkcí povlečení ve stejném designu.

Hledání výrobce:

Jaro 2006

Prvním krokem bylo oslovení stávajících českých výrobů, kteří se na dětské povlečení specializují. Byly jim nabídnuty standardní podmínky, ale jednání nakonec nedopadla. Ať už z důvodů nedostatku investic, nedostatku technologie, nebo nadbytku jiného produktu.

Podzim 2006

Dalším krokem bylo oslovení spolupracujícího odborníka na ložní sortiment pana Ing.Žerta, který se chopil jednání s polskými výrobci. Jednání probíhala slibně a již téměř ve fázi spuštění výroby bylo z polské strany oznámeno, že jejich výrobní stroje nesplňují požadavky na domluvenou kvalitu tisku? Polští partneři byly po tomto “incidentu” označeni za nespolehlivé a začínalo se nanovo.

Jaro 2007

Jako alternativa se jevila slibná spolupráce se společností TAC, Makedonskou pobočku turecké společnosti Zorulu, která patří k největším výrobcům povlečení na světě, a kterého je přímým dovozcem společnost Styltex na český trh. Byly domluveny předběžné podmínky a zaslány návrhy k výrobě prvního vzorku.

povlečení pat a mat rubová strana

Návrh povlečení:

Povlečení s Patem a Matem se liší od všech doposud prodávaných “dětských” povlečení na našem trhu. Jeho předností je několik:

  1. Vůbec poprvé bude tato postavička na povlečení
  2. Pat a Mat nejsou zdaleka záležitostí pro děti, ale i jako velice pěkný dárek pro všechny kutily a muže celkově
  3. Jedná se zřejmě o poslední všeobecně světově známou postavičku, která doposud (pro soudní pře o licence) nebyla příliš marketingově použita

návrh povlečení pat a mat

Materiál a rozměr:

Vycházelo se především z toho, že materiál, design i rozměr musejí odpovídat nejširšímu vzorku poptávky. V tomto duchu bylo tedy rozhodnuto pro 100% bavlnu, gramáž stejnou jako u luxusního povlečení licence Disney, rozměr pro klasickou postel - 70x90 polštář, 140x200 kapna a design fototisk.

Fototisk:

Šlo o to, že postavičky známé z televize jsou loutky a není proto možné je aplikovat jinak, než jako fotografie. Překreslená varianta nepůsobila autenticky.

Barva a design:

Mezi nejprodávanější povlečení na trhu patří barvy modré a meruňkové, nebo tmavě žluté. Návrh tedy vycházel z předpokladu, že kombinace těchto dvou barev umožní uspokojení největšího počtu zákazníků. Proto bylo navrženo dvoubarevné (dvoustranné) povlečení. Modrá strana s dominantním motivem, tmavě žlutá strana s detaily nářadí. Samotné povlečení má u dětí evokovat poučný charakter, kdy mohou poznávat téměř autentické modely nástrojů pro kutily. Polštář je na modré straně opatřen motivem auta, které je u Pata a Mata téměř kultovní záležitostí. Vedle povlečení bude v prodeji i dvoubarevný polštářek o rozměru 40x40cm.

polštářek pat a mat

Návrhy byly schváleny a předány do Turecka k výrobě omezené kolekce 2000 kusů, která jediná zasáhne do zimní sezóny 2007. Pokud tedy někdo touží po tomto originálním dárku, měl by velice rychle učinit objednávku v předprodej v internetovém obchodním domě styltex.cz. Sortiment bude na trhu do konce září 2007.

 

Autor fotografií: Pan Chvojka - Kameraman filmu Pat a Mat

Autor návrhu povlečení: Ing.K.Smejkal (Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi