CZ DE IT
29. 7. 2014

Estetické dokončení montáže garnýží a kolejnic po stropní instalaci pomocí tmelu

Jestliže jsme si již dali práci s perfektní montáží garnýže či kolejnice, je na místě doladit konečnou podobu díla pomocí akrylátového tmelu. Tato estetická úprava by měla být samozřejmostí pro systémy dřevěných garnýží, hliníkových kolejnic, profilů japonských posuvných stěn atd.

 

Klasické garnýže, skládající se z dřevotřískové desky se zafrézovanými plastovými drážkami a dřevěným krycím čelem, je možné montovat na stěnu, což je méně využívaný způsob, a do stropu. Nás nyní bude zajímat druhá možnost, jejíž postup si ve stručnosti přiblížíme.

Do horní dřevotřískové desky si v prostoru mezi drážkami zakreslíme a posléze vyvrtáme otvory vzdálené od sebe cca 60 – 80 centimetrů, přičemž krajní otvory jsou umístěné zhruba 5-10 centimetrů od okraje garnýže. Stejným způsobem si připravíme k montáži i některé typy hliníkových kolejnic, které se montují přímo do stropu, jako je např.kolejnice Twinx nebo AL360. Dále pokračujeme označením jednotlivých bodů pro vrtání do stropu, což je nejjednodušší přiložením garnýže či kolejnice na strop podle plánovaného umístění zakreslením značek připravenými otvory. Po vyvrtání děr za pomocí hmoždinek a příslušných vrutů připevníme závěsný systém na strop.

Často se stává, že po namontování závěsného systému hrana garnýže nebo hliníkového profilu vytvoří na první pohled patrnou rovinu oproti nerovnosti stropu. Nezbývá než přistoupit k vykrytí nerovnosti tmelem. Nejčastěji se používají bílé akrylátové tmely, které se pomocí výtlačné pistole nanesou mezi garnýž nebo jakýkoliv jiný závěsný systém a strop interiéru. Nechají se lehce zaschnout a poté se vlhkou houbičkou setřou okraje kolem závěsného systému. Doba tvárnosti a zpracovatelnosti akrylátových tmelů je v závislosti na šířce spáry, vrstvy tmelu a teploty v místnosti přibližně 10 – 20 minut.

Pohled na garnýž, kolejnici nebo na jiný závěsný systém takto esteticky doladěný, potěší každého našeho klienta, ať už si montáž zajistí sám nebo využije služeb našich odborných techniků.

FOTO Styltex

 

Zpět do kategorie

Martin Týma (Praha, Poděbrady)

Moje práce v interiéru nekončí, dokud není vše na jedničku.

služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Venkovní stínění
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi