CZ DE IT
10. 5. 2008

Dotaz zákazníka na zaměření dveřní sítě proti hmyzu

Zjistili jsme, že mnohdy i jednoduchý návod od výrobce může nejen působit nesrozumitelně, ale dokonce by mohl nechtěně způsobit nákup špatného produktu.

Z toho důvodu jsme se rozhodli popsat „lidsky“ zaměření dveřní sítě, kterou jsme zrovna nedávno museli řešit a dokonce se museli obrátit přímo do výroby na podrobnější vysvětlení.

Originální návod od výrobce:

Změřte vnější šířku a výšku sítě. Dveře nesmí mít vnější kliku nebo jiné výčnělky, které by zabraňovaly přesnému dosednutí dveřní sítě. Pozor: mezi vnějšími rozměry sítě a zdí musí zůstat alespoň 3 cm z každé strany pro uchycení pantů a magnetky.

Selská „doporučení“ z naší redakce:

Abyste neudělali chybu, je potřeba k zaměření přistupovat asi tímto způsobem:

  1. Orientace - dveřní sítě se montují na opačnou stranu, než je otevírání dveří. Otevřete tedy své „staré“ dveře, stoupněte si do jejich rámu (jedno, z které strany vstoupíte) a otočte se na patách o 90° abyste uviděli panty (vašich dveří). Pak se podívejte, na kterou stranu ve vašem pohledu na panty se od Vás dveře otevírají, pokud vlevo, pak máte tzv. levé dveře a budete potřebovat síť proti hmyzu pravou (stejně, pokud to bude naopak)!
  2. Zaměření - teď se zamyslete nad podstatou sítě proti hmyzu, jde jen o nějakou desku, kterou potřebujete „přilepit“ na otvor. Ta deska má nějakou šířku a výšku a také nějaké panty. Tedy v této fázi úplně zapomeňte, co se odehrává uvnitř takové dveřní sítě, a jen si prohlédněte prostor pro montáž – rám sítě má 5 cm, panty a magnetka předstupují šířku o 3cm dohromady, tedy 1,5 cm na každé straně. Zvolíte tedy takovou šířku, aby Vám jednak síla rámu nevadila ve výhledu z okna (nezasahovala do skla) a zároveň abyste měli kam přišroubovat na jedné straně panty a na té druhé kovovou destičku pro magnetku.  Z opačného postupu - naměříte si ideální šířku a v duchu si představíte, že na každé straně bude ještě 6,5 cm nějaký materiál, než začne samotná síťovina, pokud ten materiál (profil) nezasáhne do skla, můžete objednávat.
  3. Doplněk - nezapomeňte na správné stanovení výšky středové lišty (nutná z konstrukčních důvodů). Výšku udáváte od spodu po její spodní okraj a nejčastější chybou je, když si opět neuvědomíte, že podobnou lištu máte i na dveřích a tedy, že nebude pěkné, když Vám vyjdou akorát nad sebe, tedy nezapomeňte počítat s výškou lišty původních dveří.

výška příčky dveřní sítě

Záměrně jsme tu popsali návod opravdu laicky, protože jsme byli sami překvapeni, když nás zákazník oslovil a my mu nebili schopni ihned poradit. Nyní ale věříme, že po přečtení tohoto návodu budete schopni dveřní síť zaměřit a tím i správně objednat.

Autor článku: Ing.K.Smejkal (Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi