CZ DE IT
5. 10. 2008

Dotaz zákaznice na řešení obloukových oken

Atypická okna jsou klasickým problémem moderních interiérů. Naší snahou je nabídnout jejich řešení prostřednictvím našich kalkulátorů na www.dointerieru.cz, kde jsme zatím u řešení klasických a šikmých oken. Problematiku oblouků musíme zatím řešit formou poraden a služeb našich designérů.

Dotaz zákaznice:

Dobrý den, nenašla jsem nikde odkaz na dotaz, ohledně řešení závěsného systému v interiéru. Proto píši na mail. Zařizujeme RD a nevím si rady se záv. systémem. Jedná se o tři okna v klasickém "výklenku", pod dvěma z nich (krajovými) jsou radiátory. O pár metrů dále je balk. okno, bohužel asi 3 cm napravo od něj je umístěný vyšší radiátor, který od zdi vystupuje do prostoru 21 cm. Tedy kdybych jej chtěla překrýt záclonou, musela bych závěsný systém upevnit více do prostoru, a to nejspíš po celé délce místnosti - tímto si nejsem jistá, třeba existuje varianta, že systém odskočí pouze u tohoto hlubokého radiátoru....). Radiátory pod malými okny jsou hluboké jen asi 6 cm.

Mým přáním je použít záclonu až na zem (přetáhnout ji i přes malé radiátory) a také použít dekorační látku pouze jako dekoraci, tedy po stranách záclon. Jako zastínení bychom nechali instalovat klasické látkové rolety. Bohužel záclona u balk. okna by nemohla okno moc přesahovat do boku - kvůli velkému radiátoru.... pokud bych se rozhodla jej nechat volný a systém bych nechala v celé délce blíže u zdi ....

Prosím napište mi váš názor, zda celou zeď zakrýt jedním kusem závěsného systému (tedy zakrýt i zeď mezi balkonovým oknem a mezi výklenkem ....) Nebo použít jeden systém do výklenku (buď tyč vcelku propojenou rohovými spojkami nebo hliníkovou kolejničku ze stropu) a další systém pouze nad balkonové okno (tedy 2 oddělené systémy).

Jistě budete vědět hned po prohlédnutí forografií, co s takovou stěnou. Prosím napište mi Váš názor a radu. Mockrát děkuji, s pozdravem Helena

vlevo průchod do kuchyně, vpravo část výklenku výklenek a balk. okno

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se, že reaguji až tak dlouho, ale mám opravdu hodně práce. Co se týče použití systému, určitě bych volil hliníkové kolejničkové profily, které by se montovaly do stěny a kopírovaly by tvar oblouku. V případě radiátoru toho moc dělat nejde, protože aby šel onen odskok, pak by musela být kolejnička montována do stropu a tím by se zase navýšila výška...nelze totiž ohnout kolejničku vertikálně a zároveň horizontálně. Jinak systém bych montoval jen nad oblouky a to vždy ve dvojkolejničkovém provedení s tím, že v předu budou závěsy, vzadu po celé šíři záclony, ale doporučoval bych asi naše designéry, aby viděli celou záležitost na místě.

zde je odkaz na podmínky.

hliníkové kolejničkové profily

Dotaz zákaznice:

Dobrý den, moc Vám děkuji za rady. Vůbec jsem netušila, že hliníkové kolejničky lze  uchytit i do stěny a ne jenom do stropu. To by bylo nejspíš nejlepší řešení. Jenom mi na té hliníkové kolejničce vadí jedna věc - pokud by to byla dvojkolejnička a byly by závěsy roztažené, byla by vidět plastová lišta. Jsou nějaké možnosti, jak plastovou lištu zakrýt ? Interiér chceme mít laděný do modernějšího stylu a proto bych nevolila dřevěnou garnýž .... Vím o té variantě že se záclonová stehovka našije níže a potom mohu lištu zakrýt záclonou - ale přesto když roztáhnu ty závěsy, plastová lišta bude vidět. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předně nejedná se o plast, ale o hliník s bílým nátěrem, lze dokonce nabídnout i stříbrné provedení. Zpět k Vašemu dotazu: hliníkové kolejničkové profily existují nejen jako dvojkolejničkové provedení, ale i v provedení třech kolejnic za sebou, kde ta nejvíc do interiéru má na sobě místo drážky suchý zip posazený kolmo ke stropu. Kolejnička se nazývá flash a slouží k uchycení dekorativního pruhu nařasené látky. Systém je pak plně ukryt za látkou.

h6502 kolejnička se suchým zipem

Typické použití:

  1. Kolejnička u okna – záclona
  2. Kolejnička uprostřed – závěs
  3. Kolejnička Flash – pruh ze závěsu

 

  1. Kolejnička u okna – záclona
  2. Kolejnička Flash – pruh ze závěsu

 

  1. Kolejnička u okna – závěs
  2. Kolejnička Flash – pruh ze závěsu (kombinace s horizontální žaluzií, nebo roletou)

Odborník: Ing.K.Smejkal (Styltex)

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi