CZ DE IT
26. 7. 2014

Designérka Karolínka - A jak se tvoří cena římské rolety

Římská roleta neboli římská záclona má systém z profilu a vzhůru řasené záclony nebo závěsu, řasenými šňůrkami nebo pásky odspodu v rovných skladech, pásky se našívají vodorovně a bývají pro zlepšení vzhledu opatřeny vloženými tyčkami.

 

Klasická římská roleta je složená z kazetového profilu pro římské rolety s provázkovým mechanismem, záclony s olůvkem, suchého zipu, laminátových fíbrtyček, kovového těžítka a speciálních řasících pásek s tunýlky.

Konstrukční omezení římské rolety:

  • výška: 30 - 275cm,
  • šířka: 30 - 200cm
  • výška profilu 4cm, šířka profilu 3cm

 

Z čeho se skládá cena římské rolety:

Cenu římské rolety můžeme rozdělit na tři části, které nejvíc cenu rolety ovlivňují. V prvé řadě je to cena profilu římské rolety, která ve většině případů může dosahovat až 44% z celkové ceny rolety. Další dvě třetiny v případě použití standardních látek jsou již prakticky stejné. Jedná se tedy o cenu za použití dekorační látky - většinou záclony a poslední třetina ceny je za šití římské rolety včetně s tím souvisejících komponentů - řasící pásky s tunýlkem, fíbr tyček a těžítka.

Proč je cena šití a materiálu římské rolety podobná?

Cena záclony je samozřejmě hodně proměnlivou záležitostí nejen u římské rolety, ale u zastínění oken jako takových. Záclony mohou stát stovky korun za metr, nebo také tisíce, ale pokud vycházíme ze standardních nepředražených cen, může se říct, že cena výroby je podobná spotřebovanému materiálu. U římské rolety se totiž jedná vlastně o poměrně plochou záležitost, která je v případě plného spuštění něčím hodně podobným panelu japonské stěny. Tím je zajištěno, že na římskou roletu není spotřebováno tak velké množství záclony. Naopak šití je oproti klasickému závěsu mnohem náročnější. Když se pak porovnají tyto technické vlastnosti - nízká spotřeba materiálu a vysoká náročnost výroby, máme poměrně podobné ceny.

Něco na závěr o římských roletách:

Jedná se o opravdu krásné, moderní a hojně používané zastínění oken. Je ale dobré vědět, že tím nejdražším je obvykle profil římské rolety, který je právě zodpovědný za výsledný tvar rolety a tím za její oblibu v interiérech našich zákazníků.

Přejeme příjemnou zábavu...

 

 

 

Zpět do kategorie

Karolínka (celý vesmír)

Hele Děcka, když nevím, tak se zeptám ne?

služby   

  • Vtipy
  • Legrační situace
  • Sebezapření
  • Humorné příběhy
  • Směšná komunikace
  • Šatný vkus
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi