CZ DE IT
28. 2. 2010

Bytový textil nás provází životem...

...a setkáváme se  s ním od svého narození prakticky na každém kroku. Bytový textil je pojem, skrývající nejen označení druhu textilu jako zboží, pojem, rozehrávající i širokou škálu možností v designerských profesích.

Něco málo z historie

Nejstarší textilie pocházejí asi ze 7.tisíciletí př.n.l. a již v této době se objevuje snaha používat textil nejen pro oblékání, ale i ke zdobení obydlí. V průběhu dalších století sloužily textilie hlavně jako sváteční dekorace hlavně v palácích a chrámech. Lidé začali čím dál více využívat textil nejen pro jeho izolační vlastnosti , ale i ocenovali i jeho dekorativní funkci. Zhruba od 14.století se vlivem stoupajících nároků na pohodlí objevuje větší množství textilu, určeného přímo k dekorování interierů. Hlavně požitkářská Francie dokázala využít nádheru hedvábných damašků a sametů, které se používaly jako textilní tapety, bohaté závěsy a potahy židlí.

Bytový textil a naše vzpomínky

Promítneme-li si vzpomínky z dětsví, jistě se nám vybaví oblíbené zvířátko nebo postavička na závěsech v dětském pokoji, na polštáři v hracím koutku. Kolik z nás si pamatuje vzor závěsů na chalupě u babičky ? Říkalo se jim kretony a vynikaly tvrdošíjnou nezničitelností. Tehdy se zpravidla využívaly do posledního kousku a ze zbytků vznikaly nejrůznější dekorace i užitečné pomůcky v domácnosti. Starší z nás s úsměvem zavzpomínají na ručně háčkované záclony a jejich náročnou údržbu s následným tvarováním a vypínáním. Dnes se tyto kousky nostalgicky uchovávají jako památka na babičku či prababičku a jejich šikovné ruce.

Jdeme dál životem a nastává doba slavného zařizování prvního samostatného či už společného bydlení, spojeného se zařizováním interieru a samozřejmě výběrem záclon, závěsů, čalounění. Každá žena si určitě uchovává v paměti první záclony a závěsy, pořízené v této době a možná je mile překvapena současnou nabídkou retro materiálů s obdobnými designy.

detail úvazu   2152   polštářky a dekorace

Postupem času jsme si zcela jistě ověřili čarovnou moc bytového textilu, jeho schopnost prostoru dát zcela jinou tvář, doladit interier podle jeho určení i podle vkusu obyvatel. Bytový textil dnešních dnů - to je již jiná kapitola, nepřeberná škála vzorů, struktur, barev, to vše v kombinacích s dalšími bytovými doplňky. Na jednu stranu přetrvávající stálice, na stranu druhou měnící se trendy barev a designů. Záleží jen na nás, jaké obohacení nám bude i v budoucnosti bytový textil přinášet, ale rozhodně nás bude i nadále provázet životem.

Autor článku: redakce Zaclona.cz

 

Zpět do kategorie

Bronislava Novotná (Praha)

Změna je krok k dosažení vyšší úrovně interiérů.

Služby   

  • Profesionální poradenství
  • Konzultace ve studiu
  • Konzultace u klienta
  • Odborné zaměření
  • Zajištění výroby
  • Šití
  • Odborná montáž
  • Aranžování
  • Tapetování a malba
  • Asistence architektům
Líbí se Vám realizace?
Kontaktujte nezávazně naší designérku!

Diskutujte s námi